EnglishVacatures 14

Een verticale lijst scheiden met het volgende scheidingsteken of een horizontale lijst verticaal maken door te scheiden op:

 
 

Wat houdt transponeren in?

‘Transponeren’ is een ander woord voor ‘over-‘ of ‘omzetten’. In de datawereld wordt deze term gebruikt voor het omzetten van rijen en kolommen, waarbij verticale data horizontaal worden gezet en horizontale data verticaal. 

Wat is het nut van transponeren met onze tool?

Onze transponeertool is vooral geschikt voor het omzetten van losse, enkele rijen of kolommen. Stel dat je een tool gebruikt die vereist dat je je data verticaal invoert, maar je zelf met rijen hebt gewerkt, dan kan het een hele klus zijn om al die data handmatig onder elkaar te zetten. Andersom geldt dit ook: als je zelf keurig met kolommen hebt gewerkt, maar je moet opeens puntkomma’s gaan gebruiken als scheidingstekens, dan ben je daar wel even zoet mee. Vooral als het gaat om duizenden gegevens wil je die zeker niet zelf moeten transponeren. 

Hoe werkt transponeren met onze tool?

Of je je data nu oorspronkelijk horizontaal of verticaal hebt ingevoerd, om ze te transponeren kun je ze gewoon kopiëren en plakken in onze tool. Bij kolommen komen de gegevens dan automatisch onder elkaar te staan. Werk je met rijen, dan zul je de losse data (afhankelijk van de opmaak) zelf nog moeten scheiden.

Vervolgens kies je het scheidingsteken dat voor het transponeren gebruikt moet worden. Wil je een verticale lijst omzetten in een horizontale lijst, dan zal onze tool dat scheidingsteken tussen ieder los dataelement zetten. Wil je een horizontale lijst omzetten in een verticale lijst, dan kies je voor het scheidingsteken dat je zelf hebt gebruikt.

Qua scheidingstekens kun je kiezen uit een Tab, een puntkomma, een komma, een spatie of een komma en een spatie. Ook kun je zelf een scheidingsteken definiëren. Voer daarvoor het gewenste symbool in bij ‘Anders’, bijvoorbeeld een puntkomma en een spatie. Schrijf de gewenste symbolen dus níet woordelijk uit, anders dan wat wij voor de duidelijkheid hebben gedaan.

Nu kun je klikken op ‘Transponeren’, en zullen je data worden omgezet naar de correcte vorm. Een horizontale lijst kun je nu weer eenvoudig als kolom plakken in bijvoorbeeld Excel. Heb je voor Tab gekozen als scheidingsteken, dan zou je een verticale lijst óók direct kunnen overnemen in een spreadsheet, met één gegeven per cel.

Een complete tabel transponeren?

Onze tool is voornamelijk geschikt voor het transponeren van een enkele rij of kolom, níet voor complete tabellen. Wil je weten hoe je een complete tabel moet transponeren? Dat kan eenvoudig in Excel! Microsoft heeft een officieel artikel over het transponeren van kolommen, rijen en tabellen, waar je in dat geval waarschijnlijk meer aan zult hebben.

Wil je ook groeien met jouw e-commerce? Met onze SEA-specialisten ga je voor de beste strategie. Vraag nu een gratis audit aan!

Marcel Wiersma
Teamlead & Senior online maketing consultant
Vraag een gratis audit aan