EnglishVacatures 13
 

 
 

Wat is Gzip compression?

Gzip compression houdt in dat de website gecomprimeerd wordt. Er worden vanaf de server kleinere bestanden naar de browser van de bezoeker gestuurd, zodat de website sneller geladen wordt. De website snelheid verbetert hierdoor. Gzip compression kan op meerdere manieren geïmplementeerd worden. De beste manier is het gebruiken van mod_deflate of mod_gzip. Alle moderne browsers ondersteunen Gzip compressie. 

Er zijn diverse manieren om data te comprimeren. Data zoals afbeeldingen, tekst, stylesheets, en scripts. Denk hierbij aan het minificeren van JavaScript, CSS en HTML. Met andere woorden, in de broncode worden onder andere onnodige tekens, spaties en witregels gecomprimeerd. 

 

Wat doet de Gzip test tool van AdResults?

The Gzip compression test van AdResults geeft aan of een pagina gecomprimeerd wordt aangeboden aan de browser. Tevens geeft de test aan hoeveel de paginagrootte zou zijn zonder compressie én met compressie ingeschakeld. Tevens is ook zichtbaar hoeveel procent bespaard is qua paginagrootte.

 

Let op: door Gzip te activeren neemt de load op de server toe (het CPU gebruik wordt hoger), maar de winst is in bijna alle gevallen groter dan de toename van het CPU gebruik. Gzip compressie bespaart namelijk dataverkeer (er worden immers kleinere pagina’s gedownload). Verder zorgt Gzip compression ervoor dat pagina’s sneller geladen worden (met name op apparaten met een langzame internetverbinding) en de server heeft minder openstaande connecties (aangezien pagina’s sneller gedownload worden door gebruikers).

 

Waarom moet ik Gzip compression testen?

Gzip lijkt heel ingewikkeld, maar in de praktijk valt het vaak mee. Wanneer een nieuwe webshop voor een merk wordt gelanceerd, denk je vaak niet meteen aan Gzip compression. Daarom hebben wij een tool ontwikkeld waarmee je eenvoudig kan checken of jouw website gecomprimeerd is. Het voordeel? Een snellere website! 

Vul jouw URL in de Gzip compression tool en check of jouw site/pagina wordt gecomprimeerd. Als het klopt, krijg je de volgende melding:

 

Gzip compression test voorbeeld

 

Hulp nodig of op zoek naar een SEO-specialist om jouw rankings een boost te geven? Neem nu contact op en ik doe graag een analyse van jouw website.

Gooitzen de Vries
SEO-consultant
Vraag een gratis SEO-scan aan