EnglishVacatures 14

In de sessie “AI Advantage” op 20 juni van Google werd duidelijk hoe Artificial Intelligence (AI) een revolutionaire invloed heeft op de manier waarop we werken. Het biedt diverse kansen en mogelijkheden die ons in staat stellen om complexe data intuïtief toegankelijk te maken, online interacties conversatiegericht te maken, content met een druk op de knop te genereren en personalisatie op een geavanceerd niveau te bereiken.

Dit zijn de kansen die worden geboden door AI:

  1. Toegankelijkheid van complexe data: AI stelt ons in staat om complexe datasets intuïtief en begrijpelijk te maken. Hierdoor kunnen bedrijven betere inzichten krijgen en deze gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen.
  2. Conversational online interacties: AI maakt online interacties conversatiegericht. Dit omvat de ontwikkeling van volgende generatie chatbots die natuurlijker communiceren, complexe gesprekken begrijpen en een meer humane gebruikerservaring bieden.
  3. Generatie van content met een druk op de knop: AI maakt het mogelijk om eenvoudig verschillende soorten content te genereren, zoals video’s, code, afbeeldingen en muziek. Dit bespaart tijd en maakt het mogelijk om snel hoogwaardige content te creëren.
  4. Personalisatie: AI biedt geavanceerde mogelijkheden voor personalisatie. Het stelt bedrijven in staat om AI-modellen aan te passen en te integreren in machine learning-platforms om op maat gemaakte oplossingen te leveren.
google gen app builder

Toepassingen van AI in de retailsector:

  1. Gen App Builder: Een Google-tool waarmee bedrijven chatbots kunnen maken met geavanceerde functies zoals Google-kwaliteit zoeken in eigen documenten, het samenvatten van relevante content, fallback-responses en een kennisbank.
  2. Opschalen van afbeeldingen: AI kan worden gebruikt om afbeeldingen op te schalen, waardoor ze een hogere resolutie krijgen zonder kwaliteitsverlies.
  3. SEO-optimalisatie: AI kan worden ingezet voor verschillende SEO-taken, zoals onderzoek, A/B-testen, het genereren van zoekwoorden, het maken van FAQ-content en het optimaliseren van meta-tags.
  4. Optimalisatie van afbeeldingen: Met tools zoals de aankomende “Product Studio” van Google kunnen retailers unieke, op maat gemaakte productafbeeldingen maken, achtergronden verwijderen, scènes genereren en afbeeldingen verbeteren.
  5. Video-editing: AI kan worden gebruikt voor verschillende aspecten van video-editing, zoals het aanpassen van de grootte van video’s en het toevoegen van voice-overs.
  6. Genereren van rapporten: AI kan worden ingezet om geautomatiseerd rapporten te genereren op basis van beschikbare data.

De Google Cloud-platform en Google Workspace werden ook benadrukt als belangrijke tools voor het implementeren van AI-oplossingen.

De rol van AI in de detailhandel.

Een belangrijk aspect dat tijdens de sessie werd besproken, was de rol van AI in de detailhandel. Het Boston Consulting Group (BCG) benadrukte dat AI 10% van de transformatie vertegenwoordigt, terwijl technologie/data 20% en mensen/mindset/vaardigheden 70% omvatten. Hoewel verandering uitdagend kan zijn, is het belangrijk om daadwerkelijke bedrijfsproblemen op te lossen en data als een waardevolle asset te beschouwen. Verder werden enkele mentale flips genoemd, zoals focussen op waarde vóór structuur en het stimuleren van data literacy binnen de organisatie.

AI als innovatieve kracht in de retail: Het IKEA-voorbeeld en Positieve Impact
Het IKEA-voorbeeld illustreerde hoe AI kan worden gebruikt om een early adopter te zijn in de branche en tegelijkertijd klanten, medewerkers en stakeholders te beschermen. Mensen stonden centraal in de innovatie-inspanningen van IKEA, en AI werd gezien als een instrument om positieve impact te creëren.

Efficiëntie, Groei en Klantgerichtheid volgens Google
Google presenteerde ook hoe AI ingezet wordt om de winkel- en verkoopervaring te transformeren in de retailsector. De focus ligt op het realiseren van efficiëntie en groei door klantgerichtheid, digitale en omnichannel groei, modernisering van de winkelervaring en het optimaliseren van efficiëntie en groei.

AI-implementatie in Retail:
Tips voor succes en de samenwerking met experts

Verschillende tips werden gegeven voor het starten met AI-implementatie, waaronder het definiëren van duidelijke doelstellingen, het benutten van data, experimenteren en leren in kleine stappen, en samenwerken met partners om het proces te versnellen.

Het benutten van AI in combinatie met de Google Cloud-platforms werd benadrukt, waarbij onder andere het gebruik van first-party data als “supercharging” voor campagnes werd aangemoedigd. AI-modellen kunnen worden toegepast op datasets die zijn georganiseerd in een datawarehouse, zoals BigQuery ML en Vertex AI voor datavoorspelling. Voorspellende modellen werden genoemd als een manier om doelgroepen te definiëren op basis van hun waarde, zoals klanten met een lage, gemiddelde of hoge waarde. Het aanpakken van retourpercentages kan worden gedaan met behulp van AI-modellen, zowel open-source als eigen modellen.

AI in retail: Van complexe data tot gepersonaliseerde ervaringen

Over het geheel genomen illustreerde de sessie “AI Advantage” van Google de vele mogelijkheden en kansen die AI biedt om de manier waarop we werken te transformeren. Van complexe data tot conversational interfaces, contentgeneratie en personalisatie, AI speelt een steeds grotere rol in verschillende sectoren, waaronder retail. Het is belangrijk om bewust te zijn van de uitdagingen rondom verandermanagement en om een gerichte aanpak te hanteren bij het implementeren van AI-oplossingen.

Versterk je capaciteiten en verhoog de efficiëntie met AI
AI is een krachtig instrument dat bedoeld is om samen te werken met mensen en hun capaciteiten te versterken, in plaats van hen te vervangen. Dit werd ook benadrukt door Jordi van den Bussche, een populaire YouTuber, die zijn ervaring deelde over het gebruik van AI om efficiëntie te vergroten en stress te verminderen in zijn contentcreatieproces. AI fungeert als een creatieve partner die ons in staat stelt om meer te bereiken dan ooit tevoren.

Ben je klaar om de voordelen van AI te benutten en je eigen organisatie te transformeren?
Ontdek de mogelijkheden die AI biedt voor jouw bedrijf en neem de eerste stap richting innovatie en groei. Experimenteer met AI-oplossingen, meet de resultaten en bouw voort op successen. Door samen te werken met partners en experts op het gebied van AI, kun je de transformatie versnellen en het concurrentievoordeel behalen dat je zoekt.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI of ander nieuws van AdResults? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Martje Logemann
Teamlead & Senior online marketing consultant
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen!