EnglishWerken bij AdResults
Online marketing bureau

Google Premium CSS

Sinds september 2017 zijn vergelijkingssites zichtbaar in de Google Shopping resultaten. Deze resultaten zijn alleen zichtbaar op de zoekresultatenpagina van Google (en niet als gebruikers in Google klikken op het tabblad “Shopping”). Deze aanpassing heeft Google doorgevoerd in verband met een boete die opgelegd is door de Europese Unie. Adverteren via een CSS (bijvoorbeeld via onze Premium CSS Partner Bigshopper) levert flinke financiële voordelen op.

Google CSS: Hoe werkt het?

Bij deze een korte video met uitleg over CSS, deze video is door Google zelf gepubliceerd.

In juni 2017 werd bekend dat de Europese Unie een hoge boete zou opleggen aan Google (van 2,4 miljard euro), indien Google Shopping niet gewijzigd zou worden.
Volgens de EU is er sprake van oneigenlijk machtsmisbruik van Google omdat het Google’s eigen vergelijkingssite Google Shopping prominenter naar voren laat komen dan andere prijsvergelijkers.

Inmiddels heeft Google haar Google Shopping dienst gewijzigd: prijsvergelijkers (zoals Bigshopper.nl) zijn nu ook zichtbaar bij de Shopping resultaten binnen Google Zoeken (binnen het tabblad “Shopping” binnen Google zijn de vergelijkers niet zichtbaar). Dat ziet er als volgt uit:
google css partner

 

Daarin zijn 2 resultaten zichtbaar vanuit Google en één vanuit een CSS (in dit geval de vergelijker Bigshopper.nl). Door deze wijziging neemt de concurrentie in Google Shopping toe.
google shopping adverteren
SEO optimaliseren

Google CSS voor- en nadelen

Het is mogelijk om een bestaand Google Merchant Center over te zetten van Google naar een CSS (Comparison Shopping Partner). Er verandert in de praktijk dan niets: het is mogelijk om een bestaand merchant center te behouden (inclusief alle historie). Het enige dat er verandert is dat onder elke productadvertentie dan niet meer “Van Google” zichtbaar is, maar de naam van de CSS. AdResults maakt gebruik van prijsvergelijker Bigshopper voor haar klanten. Indien wij een klant aansluiten, komt er onder de productadvertenties “Van Bigshopper” te staan (zie ook het voorbeeld in bovenstaande afbeelding).

Google CSS nadeel

Er is één nadeel aan Google CSS op dit moment en dat is dat andere CSS partners (eventuele andere vergelijkers) niet meer zichtbaar zijn in het Merchant Center. Dat betekent dat bijvoorbeeld affiliates de affiliate feed kunnen gebruiken om Google Shopping in te zetten, zonder dat dit zichtbaar is in het Merchant Center. Dit kan dus verholpen worden door een nieuw Merchant Center account (mits de instellingen bij de CSS hiervoor juist staan ingesteld (dat is het geval bij alle klanten van Bigshopper), anders verliest u met uw account uw verificatie en claim). Er zitten echter ook veel voordelen aan CSS.

Google CSS voordelen

Het grootste voordeel is dat er een financiële korting geldt: een marge op de klikprijzen van 20%.

Vanaf 1 januari 2019 zal er geen kickback vergoeding meer betaald worden door Google en blijft alleen het margevoordeel van 20% op de klikprijzen bestaan. Voor elke 1.000 euro die vanaf 1 januari 2019 uitgegeven wordt aan Shopping advertenties in de zoekresultatenpagina’s van Google, is er sprake van een voordeel op de klikprijzen van 200 euro. Dit wordt in de bieding in AdWords verwerkt. Een adverteerder die Google Shopping inzet via Google levert een marge in van 20%: indien een adverteerder 1 euro per klik zou bieden, gaat daarvan nog maar 80ct de veiling in. Via een CSS gaat 100% de veiling in (een bodverhoging van 25% zonder dat extra geboden wordt!).

Google CSS in de praktijk

Google ziet CSS Partners als concurrenten van Google. Dit heeft Google op deze wijze schematisch getekend:

Google css uitleg

Dit betekent in de praktijk dat er niets anders is: het eigen Google Ads account en het eigen Google Merchant center kan blijven bestaan, het enige dat Google aanpast is een wijziging op de achtergrond dat het Merchant account via de CSS gaat en niet via Google zelf. De wijziging zorgt ervoor dat er een link naar de CSS onder elk product zichtbaar is, in plaats van een link naar het Google Shopping tabblad. Het overzetten en het direct profiteren van de finaniciële voordelen kan dus eenvoudig en snel. Onze ervaring is dat het overzetten geen negatieve impact heeft op de Shopping campagnes en zelfs na het overzetten een beter resultaat laat zien (gezien het margevoordeel).

Bigshopper CSS

Zoals eerder aangegeven maakt AdResults gebruik van Bigshopper, een CSS dat een premium partnership met Google heeft. AdResults maakt gebruik van Bigshopper.nl en Bigshopper.com als comparison shopping partner (dit is de vergelijkingssite). Beide sites zijn onderdeel van een losse entiteit: Bigshopper BV (KvK 72518529). Het is mogelijk om als klant van AdResults, maar ook als niet-klant van AdResults gebruik te maken van deze voordelen. Wij rekenen een maandelijkse fee voor de opname op Bigshopper. Er zijn geen extra kosten voor het verkeer vanaf Bigshopper.nl en/of Bigshopper.com naar uw site! AdResults geeft daarnaast de volledige marge terug. U profiteert dus optimaal van de voordelen die Google biedt.
Transparantie en voldoen aan het beleid van Google zijn belangrijke kenmerken van Bigshopper als CSS.

Ook benieuwd wat AdResults voor jouw business kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Anna Faber
Senior online marketing consultant
https://adresults.nl/contact